Vinařský zákon a označování původu
Rozlišování druhu a kvality vín ve Španělsku
Podobně jako v jiných zemích, tak i ve Španělsku je rozlišování druhu a kvality vína a jeho taxativní zařazení a označení, ustanoveno zákonem.
Jednotlivé vinařské regiony mají specifické podmínky, což se odráží i v kvalitě a charakteru vína a proto kvalita vína je definována evropskou unií. Ve Španělsku je to řešeno následovně.
Zkratka VCPRD znamená Vinos de Calidad Producido de Regiones Determinades, což je vinařská oblast s vyjádřením kvality. Každý vinařský region má ”Consejo Regulador”, což je regulační rada, jejímiž členy jsou představitelé z výrobních bodegas (sklepů, družstev, podniků), z místní vlády a příslušní odborníci. Tato rada stanoví podmínky, rozhoduje o tom, které odrůdy se pěstují, kde a v jakém procentuálním zastoupení a jaký proces výroby a zrání musí být dodržován.
V současné době je ve Španělsku 69 akreditovaných VCPRD a v rámci nich jsou dva stupně (dvě kategorie) označení původu a to Denominacion de Origen jichž je 67 a dvě jako vyšší stupeň Denominacion de Origen Calificada. Tímto způsobem je víno deklarováno jako produkt pocházející z určité oblasti, řízené Consejo Regulador a vykazující trvalou kvalitu, která je zaručena.
D.O. – Denominacion de Origen znamená to stejné jako A.O.C. Apellation d´ Origin Contrôleé ve Francii a D.O.C. Denominazione de Origine Controllata v Itálii. Ve Španělsku je nyní 67 D.O.
D.O.Ca – Denominacion de Origen Calificada, těžko přeložitelný výraz calificada znamená kvalifikovaný, tedy vyšší stupeň. Je to stejné jako D.O.C.G. – Denominazione de Origine Controllata e Garantita v Itálii. Toto ohodnocení dostala La Rioja jako první a dlouho jediný region v roce 1991. V roce 2001 získala toto ohodnocení oblast Priorat.
Vinos de Pago je nová kategorie lehce nadřazená D.O. Lze ji přirovnat k francouzskému grand cru. Označuje jednotlivá vína a vinařství v různých a specifických klimatických a půdních podmínkách. V této kategorii jsou vína vynikající kvality a jde v současnosti o šest vinařství. Tito výrobci nebyly dříve v žádné denominaci.
Ostatní vína v oblastech, ktará nejsou pod denominací se zařazují jako Vino de la Tierra, zkratka je VDLT, neboli zemské víno, což je ekvivalent francouzského Vins de Pays de Zone. Toto označení se užívá u vín , která mají dostatečný místní styl a charakter, jsou zvláštní a osobitá. Takové oblasti jsou spravovány místním úřadem ministerstva zemědělství. Ve Španělsku je nyní asi 35 oblastí s tímto označením.
Vino Comarcal, zkratka VC znamená místní víno. Je vyráběno na větších plochách než VDLT a je ekvivalentem francouzského Vins de Pays de Region, nebo Vins de Pays de Department. I zde je méně řízení a méně kontroly, ale snaha získat označení D.O. je i zde velká.
Vino de Mesa de…, zkratka VDMde, neboli stolní vína odněkud, s určením odkud pochází. I v této kategorii mohou být i vína vysoké kvality.
Vino de Mesa, zkratka VDM je stolní víno, kdy se uvádí barva, a že je vyrobeno ve Španělsku. Žádné regionální odrůdy zde nejsou určeny ani neexistuje povolování výroby vína (jeho jednotlivých kategorií) s ohledem na ročníky.
Kategorie vín podle zrání
Výsledkem celého procesu je vždy, od výběru odrůdy, výsadby vinice, jejího kultivování a sklizně, až po technologické zpracování hroznů, výrobek, tedy víno. Minimální hranice doby zrání vína v sudu udává zákon. Kategoriemi vín podle zrání v sudu jsou následující označení:
Joven (mladý) jsou mladá vína, která se uvádějí na trh prvním nebo druhým rokem po sklizni a jsou určena k okamžité spotřebě. Uchovávají si charakter odrůdy, svěžest i ovocnost. Měla by se konzumovat během jednoho roku. Pokud se tak nestane, neznamená to, že by to vínu uškodilo, ale může ztratit něco ze své svěžesti. Tato vína jsou velmi moderní, dobře se pijí a mají svoje důležité místo v gastronomii.
Sin crianza (bez sudu) je zřídka vyskytující se označení vín podobné kategorie jako joven, ale víno se nemusí spotřebovat během jednoho roku a svým způsobem dozrává v lahvi. Někdy taková vína od dobrých výrobců nejsou deklarovaná ani jako joven, ani sin crianza, ale mají svěžest a ovocnost a charakter mladého vína.
Cosecha je vyšší kategorie zrání a víno může zrát i několik měsíců v barikovém sudu a následně v lahvi. Je to totéž jako semi crianza, označení pro tzv. částečné zrání v malém tzv. barikovém sudu o obsahu 225 l.
Crianza znamená zrání (školení) v sudu a toto označení se týká červených vín z vybraných hroznů, která zrají minimálně 6 měsíců v novém dubovém, malém tzv. barikovém sudu o obsahu 225 l. Používají sudy z amerických a francouzských dubů. Pak vína zrají dalších několik měsíců v lahvi. Odlišné je to v oblasti Rioja a Ribera del Duero, kde vína zrají minimálně 12 měsíců v sudu. Většinou zrání probíhá v sudech, ne více jak tři roky používaných, s možností kombinací těchto sudů a to podle receptury a rutiny sklepmistra. Vína jsou určena především ke spotřebě, ale je možné uložení na určitou dobu.
Reserva je označení pro vybraná červená vína z nejlepších ročníků, která díky svému potenciálu zrají 12 měsíců v novém dubovém barikovém sudu nebo výjimečně při kombinaci sudů používaných prvním, druhým nebo třetím rokem a posléze dalších několik měsíců v lahvi. V oblasti Rioja a Ribera del Duero vína zrají minimálně 18 měsíců v sudu a 18 měsíců v lahvi. Vína se mohou konzumovat, ale jsou vhodná i na delší uložení. Některé sklepy garantují pro svá vína, zejména v Rioja a Ribera del Duero, uložení 20-30 let.
Gran Reserva je označení pro vybraná červená vína z výjimečných ročníků, která zrají minimálně 24 měsíců v novém dubovém sudu a několik let v lahvi. Jsou gran reservy zrající i 48 měsíců v dubovém sudu a poté ještě v lahvi. V oblasti Rioja a Ribera del Duero vína zrají minimálně 36 měsíců v sudu a 24 měsíců v lahvi nebo naopak. Opět je to dáno zvyklostí a rutinou sklepmistra. Vína této kategorie jsou vhodná k dlouhodobému uložení.
Fermentado en barrica je označení pro zrání bílých vín v barikovém sudu, což je obdoba crianza, reserva a gran reserva u červených vín, protože většinou se tato označení u bílých vín nepoužívají. Bílá vína zrají většinou 6 měsíců v novém dubovém barikovém sudu. Může se také objevit označení barrel fermented, což platí pro tato bílá vína zrající v barikových sudech.