Vinařské oblasti
Je pokračováním oblasti Valdeoras v Galícii, na jeho západní hranici. Před extrémy počasí je krajina chráněna okolními kopci. Naplaveninové půdy, prohřáté sluncem umožňují zakládat úrodné sady a vinice. Tato oblast poskytuje staletí nerostné bohatství, uhlí, železo a zlato.
Vinohrady jsou v nadmořské výšce až 1000 m pod Cordillera Cantabrica, klimatické podmínky jsou extrémní, velmi žhavé letní dny se střídají se studenými zimami. Výrazný rozdíl teplot ve dne a v noci pomáhá uchovat v hroznech kyselost. Půda na svazích je spíše břidlice, ale dále na západě je žulové podloží, což působí odlišnost vín.
Hlavní odrůdy pro červená vína jsou Mencía (Negra), Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot a Garnacha Tintorera. Pro bílá vína Godello, Doña Blanca, Palomino, Malvasia a Gewürtztraminer. Označení D.O. má od roku 1990 a je to nová velmi zajímavá oblast.
V Kastilii a León je jídlo z vepřového, hovězího a jehněčího masa v každém jídelním lístku v každé restauraci, k němu se podává červené víno na úrovni Gran reserva, která je k takovému jídlu výborným doplňkem. K Empanada Castellana, “nadívaná paštička”, něco podobného jako bramborový koláč s masem a vaječnou ledovou polevou, jídlu upravenému jako cukrářský výrobek, se pije Bierzo Reserva. Obojí je nezapomenutelný zážitek, a navíc v dobré ceně.
Oblast má 3 969 ha vinic a 55 bodegas.
Leží na severozápadě v severní části krku Pyrenejského poloostrova mezi středozemním mořem a Biskajským zálivem mezi Cordilleras (Sistema Iberico) a údolím řeky Ebro v Aragonii. Vinařská tradice je zde více než 800 let stará. Oblast je známá pro svá červená a růžová vína. Bílá vína byla až v roce 1989 zařazena pod denominaci.
První zmínka o pěstování vinné révy je z roku 1203, ve 14.století, mniši veruelského kláštera shromáždili majetek a v roce 1453 koupili Villa de Ainzón se všemi pozemky, pastvinami, vodou a vinnou révou. V 19.století připojili mniši ještě další vesnice a renovovali vinohrady. Veruelský klášter zde tak sehrál svoji podstatnou roli v rozvoji a pěstování vinné révy. V roce 1978 tato oblast získala označení D.O. za svoji kvalitu, defnitivně pak bylo uděleno v roce 1980. Vinohrady jsou na nižším svahu hory Moncayo, která je spjata s hitorií a mýty, a kde jsou výjimečné podmínky pro pěstování vinné révy. Produkují se zde převážně červená, ale i růžová vína. Odrůdy pro červená vína jsou Garnacha, Tempranillo, Mazuelo a Cabernet Sauvignon, pro růžová Garnacha a pro bílá Macabeo a Moscatel.
Oblast má 7 432 ha vinic a 17 bodegas. Podnebí je spíše kontinentální, výjimečné chladné zimy, suchá a teplá léta. Zimy přinášejí chladný vítr od Atlantiku, léto je pod vlivem Středozemního moře. Právě tento severák, zde pod jménem ”cierzo”, se považuje za hlavní faktor ovlivňující kvalitu hroznů. Svůj podíl mají také teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Réva se pěstuje na terasovitých pozemcích v nadmořské výšce 350-750 m na mírně kamenité půdě s dostatkem vápna, dobře zavlažované a bohaté na organické látky. Je to ideální prostředí pro vinnou révu.
Není známo jaké odrůdy se pěstovaly v minulosti, ale během staletí zde byla vytvořena znamenitá vinařská tradice a kultura. Všechna vína jsou výjimečné kvality. V Muzeu vína zřízeného v prostorách Veruelského kláštera na úpatí pohoří Moncayo je soustředěna znalost a kultura pěstování vína.
Zahrnuje území výrobců, kteří dříve nebyli v tradičních denominacích Katalánska, pouze pod označením Vino de la Tierra. Má 7600 ha vinic a 210 vinařství. Pěstují se stejné odrůdy jako v katalánských oblastech.
Cava je název, styl šumivého vína, které kdyby bylo vyrobeno ve francouzské Champagne, neslo by název “šampaňské”. Je to víno úplně stejné, vyrobené metodou “champenoise”, zjednodušeně řečeno, kdy dochází k druhotnému kvašení vína v lahvi.
Nejpozoruhodnější z nápojů vyráběných z hroznů vinné révy, lahodné víno s bohatou vůní a chutí doprovázených proudem jemných bublinek uzavřených pod rafinovanou korkovou zátkou, chránící tajemství zrání až do okamžiku napětí při otevírání lahve, je i Cava. Stejně jako “šampaňské”, patří dnes i Cava k nejslavnějším a nejprestižnějším z nich.
(Champagne je výjimečné označení používané pouze pro výrobek ze tří odrůd a to Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier, které se pěstují na vymezeném území severní Francie. Žádné jiné šumivé víno v rámci EHS se nesmí označovat jako šampaňské. Dnes ostatní země postupně mění označení takovýchto svých výrobků a začínají být hrdé na jejich původ a individuální charakter. Nevýhodou však je, že bez určitých znalostí, lze se jen velmi obtížně orientovat na trhu a poznat dobré šumivé víno vyrobené mimo oblast Champagne, od nekvalitního, které je vyráběno jinými metodami.)
První Cava byla vyrobena tradiční metodou sekundárního kvašení v lahvi v roce 1874. Cava si dobyla pozici na celosvětovém trhu. Je to měkké, lahodné, lehce pitelné, suché a středně suché víno za příjemné a přijatelné ceny.
Více než 90% Cava se vyrábí v Katalánsku a to z hroznů sklizených v Leridě, Ampurdánu a Taragoně, ale především v provincii Barcelona, v San Sadurní D´Anoia, kde je hlavní centrum výroby Cava vůbec. V menším množství se vyrábí Cava také v Campo de Borja, Cariñena, La Rioja a Navarra na řece Ebro, v Burgosu na řece Duero, ve Valencii na řece Jucar a v Badajos na řece Tajo. Nesmíme nikdy spojovat Cava na území jiných D.O. s výrobou vína v těchto denominacích. Cava má vlastní denominaci, i když je výroba situována v různých částech země, v různých provinciích a autonomiích.
Většinou je Cava vyrobena ze tří odrůd, jejichž kombinací vzniká nesmírně atraktivní víno. Je to Macabeo (Viura) ovocné a svěží, Parellada s květinovým aroma a Xarello dodávající alkohol a kyselinku. Někdy se přidává malé množství Chardonnay a modré odrůdy Monastrell nebo Garnacha, ale experimentuje se i s odrůdou Pinot Noir. Dokonce se zkoušela výroba Cava jen z modrých odrůd.
Jednoznačně jsou geografické a klimatické podmínky i půda pro hrozny z nichž se vyrábí Cava stejné, jako pro ty, z nichž jsou tichá vína. Důležité však je, že výroba všech vín Cava musí být umístěna odděleně od tichých vín. Vína se udržují ve sklepích minimálně 9 měsíců, než jsou uvolněna do prodeje. Většinou je to však déle a vína vyšší kvality zrají až 18 měsíců. Výrobní proces je přesně stanoven a přísně dodržován. Sklizené hrozny se neodzrněné lisují a z moštu je po prvotním alkoholovém kvašení získáno běžné, suché, nezajímavé až kyselé víno. Další biochemický proces je jablečno-mléčné kvašení, kdy dochází k přeměně ostré kyseliny jablečné v měkkou kyselinu mléčnou. Další operací je mísení vína, což je specifický postup k získání stylu a charakteru vína. Ke smísenému základnímu vínu se přidá tirážní likér, což je směs vína, cukru a vybraných kvasinek, víno se pak plní do lahví a uzavře se provizorním uzávěrem. Pak se víno uloží do nejhlubších sklepů, kde kvašení probíhá velmi pomalu, vytvářejí se aromatické látky, vůně i chuť a miniaturní bublinky oxidu uhličitého. Po ukončení druhotného kvašení je nutné uvolnit sediment a dostat ho do hrdla lahve a to otáčením lahví, tzv. střásáním. Potom víno zraje v lahvích, čím déle tím jej jeho kvalita vyšší a výsledek je prestižní Cava. Po odstranění sedimentu, někdy přidání expedičního likéru s malým množstvím cukru, se uzavírá korkovou zátkou, ochrannou kovovou čepičkou a drátěným košíčkem. Před expedicí a konzumací po sjednocení vína s likérem se nechá odležet.
V provincii Lleida (Lerida), tam, kde řeka Segre protéká územím s mnohými sady a zahradami a vytváří podmínky pro vinohrady rozptýlené v údolí a kolem řeky leží část této nepříliš známé oblasti. Více než oblast je známý název Raïmat, což je nejen firma a značka vína, ale i jedna z podoblastí. Část oblasti leží v provincii Tarragona. Podoblasti jsou rozptýlené v nesouvislém území a je to: Antesa de Segre, la Carignes, Pallar Jussá, Raïmat, Segria a Valls de Rin Corb.
Hlavnímu městu jediné katalánské oblasti vnitrozemské provincie Lleida (lerida), dominuje velká pobořená pevnost La Suda, původně maurská a stará katedrála, dnes pustá založena v roce 1203, která stojí uvnitř hradeb vysoko nad městem.
Tím, že oblast v roce 1988 získala označení D.O. dostala impuls pro další rozvoj a je v čele vinařské technologické revoluce posledních dvaceti let. Vinohrady jsou v nadmořské výšce 200-300 m, podnebí je zde mírné, středozemní, ale zimy jsou chladné a léta horká s nízkými srážkami. Půdy jsou převážně vápenité a žulovité.
Z odrůd pro bílá vína se pěstují Macabeo, Parellada, Xarello, Garnatxa Blanca, Chardonnay, Sauvignon Blanc a Riesling. Odrůdy pro červená vína jsou Garnatxa Negra, Ull de llebre, Cabernet Sauvignon, Monastrell, Trepat, Samsó, Pinot Noir, a Syrah.
Bílá vína především mladá se vyrábějí z původních odrůd Macabeo, Parellada, Xarello a vyznačují se stejnými vlastnostmi jako vína z ostatních katalánských oblastí. Jsou lehká, svěží, s pěknou kyselinkou. Z odrůdy Chardonnay se vyrábějí vína zralá v sudu, ta si zachovávají charakter odrůdy.
Růžová vína se vyráběná z odrůdy Ull de Llebre (Tempranillo), Merlot nebo Cabernet Sauvignon, mají charakter ovoce a jsou svěží.
Červená vína s charakterem středozemí se vyrábějí jako jednoodrůdová i cuvée a to z původních a cizích odrůd. Všeobecně mají aromatický potencionál a charakter zralého ovoce, někdy aroma pryskyřice a příjemnou chutí.
Oblast má 4 200 ha vinic a 45 vinařství.
V provincii Girona, nejsevernější oblast Katalánska, známá jako Empordà, leží na francouzsko španělské hranici v lesnatém údolí pohoří Rodes y Albares. (Je to místo, kde se Pyreneje potkávají s mořem a kde by se obrazně řečeno španělské vinohrady potkávají s francouzskými. Empúries původně osada založená Řeky v roce 550 př. Kristem později přístav a “místo pro obchodování” (Emporion), jsou dnes rozsáhlé ruiny řeckořímského města Ampurias v nádherné přírodě blízko moře). Protože je zde nadmořská výška vinohradů pouze 200 m, patří k nejníže položeným vinicím ve Španělsku. Údolí sice nejsou příliš hluboká, ale přesto dostatečně ochraňují vinohrady od severního větru. Podnebí je mírné s vlivem středozemního moře, zimy jsou mírné s malými mrazy, léta jsou teplá s vánkem od moře. Srážky jsou dostačující, 600 mm ročně, půdy chudé, jílovité v horských lokalitách, aluviální pak v rovinách. Oblast má 2 020 ha vinic a 45 bodegas. Pro výrobu bílých vín se pěstují odrůdy Garnacha blanca, Macabeo, Garnacha Gris, Xarello, Chardonnay, pro červená vína jsou zde odrůdy Cariñena, Garnacha Tinta, Ull de Llebre, Cabernet Sauvignon a Merlot.
Bílá vína se vyrábějí převážně z původních domácích odrůd, jsou svěží a vyvážená ve vůni i chuti, jistá je jejich perzistence, aroma často připomíná seno a jablka. Vyrábí se i jednoodrůdové Chardonnay.
Růžová vína mají malinovou barvu, aroma i chuť jsou intenzivní, ovocná, svěží a lehká a představují 70% celkové výroby vín.
Červená vína se vyrábějí vesměs jako mladá (joven) mají granátově třešňovou barvu, mají aroma a chuť červeného ovoce a pěknou kyselinku, jsou lehká a dobře se pijí. Vyrábějí se i vína zralá v sudu. Crianza je aromatická s tóny koření a je příjemná. Tradiční jsou v této oblasti “likérová vína”, vyrábějí se z odrůdy Garnacha, mají jantarově červenou barvu a medovou chuť. Jde o místní klasická a sladká vína zvaná “Garnatxa del Empordá” a jsou ve stylu “Vins doux naturalles”.
Jumilla je situována mezi Murcií a Albacete. Suché krajině dominuje pískovec. Podnebí je kontinentální s vlivem středozemí, s nízkými srážkami především na jaře a na podzim, zimy jsou chladné a léta suchá a velmi horká, půdy hnědé a vápenité s dostatkem organických látek. V nepoměru je 3000 hodin slunečního svitu a 360 mm srážek za rok. Oblast má 28 200 ha a 43 bodegas. Odrůdy pro výrobu bílých vín jsou Macabeo, Airén a Pedro Ximénez. Pro červená vína se pěstují odrůdy Monastrell, Garnacha Tinta, Garnacha Tintonera, Cencibel, Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah.
Bílá vína nejsou pro tuto oblast příliš charakteristická, vyrábějí se v menším množství a to z odrůd Macabeo a Airén. Mají nažloutlou barvu, ovocný charakter, jsou tělnatá, vyvážená a chutná, zejména z odrůdy Airén velmi příjemná a decentní.
Růžová vína mají lososovou barvu, ovocné intenzivní aroma, v chuti tělnatá a pěkná.
Z celkové produkce vyráběných vín je 95% červených a jsou zde i vína s vyšším obsahem alkoholu. Červená vína jsou excelentní především z odrůdy Monastrell, jejich barva je intenzivní s charakteristickým aroma černého zralého ovoce, mají potenciál a třísloviny. V minulosti bylo v této oblasti mnoho anonymních vín, velká množství vyrobených vín byla posílána po celé zemi, do jiných regionů na blendování s jinými víny. Až kolem roku 1990 se zde objevila dobrá, téměř skvělá vína z prosté a jednoduché odrůdy Monastrell, ve Francii známé jako Mourvèdre. Vína z této odrůdy překvapila svojí kořenitostí a bohatou ovocností.
Je území ležící ve střední části Andalusie, na jihu provincie Córdoba. Intenzivní sluneční svit po většinu roku zde přispívá k úspěchu v pěstování vinné révy. Více známá je Montilla, ale důležitý je i Moriles pro svoje lehká a suchá vína. Podnebí je polokontinentálního typu s vlivem středozemí, s dlouhými teplými a suchými léty a krátkými zimami. Průměrná roční teplota je 16,8 °C a srážky jsou dostačující. Půda je křídovitá, světlá, lehce popelavá, v nejlepších polohách s vysokým obsahem vápníku, v území mimo D.O. i písčitá. Je mimořádně “zdravá”, úrodná a není třeba ji příliš obdělávat.
Vinice leží v nadmořské výšce 300-700 m. Výše položené vinohrady jsou v Sierra Montilla a Moriles Alto, ale jsou zde i vinohrady na rovinách. Je zde 6 500 ha vinic a 92 bodegas. Hlavní pěstovanou odrůdou je Pedro Ximénez, další odrůdy jsou Layrén, Baladi, Moscatel a Torrontés, prakticky 95% vín je vyráběno z odrůdy Pedro Ximénez s obsahem alkoholu 14-16%, jsou podobná sherry, ale nedolihovaná, vhodná jako aperitiv. Typy vín jsou zde:
Joven Afrutado, mladé, lehké víno z odrůd Airén a Pedro Ximénez s obsahem alkoholu 10-11% a prodává se prvním rokem po výrobě.
Aperitif a Desert je suché i polosuché krémové víno s přírodním obsahem alkoholu 14,5%, je velmi populární ve Velké Británii.
Vína označená jako Fino a Oloroso jsou vína zrající systémem Solera, mají vyšší obsah alkoholu a to 15%. Styl vína je dán způsobem výroby a typem zrání v sudu.
Bílá mladá vína jsou nově vytvořené produkty, moderní, lehká a ovocná, určená k rychlé spotřebě.
Fino se vyrábí klasickou metodou zrání “velo en flor”. Odlišují se od vín z Jerezu, jsou více suchá, mají slané aroma, v chuti kvasnice a hořké mandle.
Oloroso má mahagonovou barvu, aroma cukrářského pečiva, je sladké a pikantní.
Amontillado má jantarovou barvu připomínající staré zlato, aroma mandlí a lískového oříšku.
Pedro Ximénez je typický produkt této oblasti, má mahagonovou barvu, temnou až kaštanovou. Nezaměnitelné aroma připomínající rozinky a pražené datle, v chuti je sladké, medové a pikantní.
Oblast leží v blízkosti Prioratu v provincii Tarragona. Oblast má 1840 ha vinic, 65 vinařství a zahrnuje 16 vinařkých obcí. Statut denominace byl udělen teprve v roce 2002, ale oblat poskytuje mimořádná vína od malých výrobců. Vinice jsou v nadmořské výšce 200-700 m. Podnebí je středozemní a půdy jílovito vápenité a písčité.
Bílá vína se vyrábějí především z odrůd Garnacha Blanca, která jsou výrazná a plná. Odrůda Macabeo poskytuje naopak lehká a svěží vína s příjemnou kyselinkou.
Červená vína jsou velmi charakteristická pro tuto oblast, především z odrůd Garnacha a Cariñena, která se někdy kombinují s mezinárodními odrůdami jako Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah. Většinou zrají ve francouzských dubových sudech, obsahují vysokou koncentraci ovoce, jsou výrazná, komplexní s minerálními tóny a vyšším alkoholem.
Dnes už není Navarra ve stínu svého silného a slavného souseda La Rioja. Výrobci vína si vybudovali postupně dobrou pozici svého regionu a stále vylepšují tradiční typy vín. D.O. Navarra má 17 000 ha vinic, 116 bodegas. Vinice jsou na severu v nadmořské výšce 600 m a území navazuje na Rioja Baja. Zimy jsou zde chladné, ovlivněné studeným severním větrem od Pyrenejí, léta jsou horká následovaná teplým vlídným podzimem. Podnebí je popisováno jako kontinentální, ale s dostatkem deště a vlhkosti, což zajistí dobrou úrodu a kvalitní hrozny. Z celkové výroby je 40% růžových vín, z odrůdy Garnacha, málokdy z jiných odrůd. Kromě růžových vín se zde vyrábí hlavně vína červená a to 50% z celkové produkce, bílá vína tvoří pouze 10%. Navarra má 5 podoblastí:
Baja Montaña na severozápadě, v předhůří Montany, má kamenitou půdu a chladnější podnebí, je nejvýše položeným a nejvlhčím územím Navarry.
Tierra Estalla ve středu Navarry má sušší podnebí a produkují se zde červená a růžová vína z odrůd Tempranillo a Garnacha.
Valdizarbe má podnebí mírné až sušší, jsou zde vynikající červená a růžová vína z odrůd Tempranillo a Garnacha.
Ribera Alta je významná subzóna “Olite” s jílovitou půdou poskytuje špičková vína hladká a vyzrálá, bílá jsou svěží a měkká.
Ribera Baja je velmi horká a suchá subzóna, vína jsou plná a robustní, červená vína jsou typicky tmavě zbarvená.
Odrůdy pro výrobu bílých vín jsou Viura, Malvasia, Garnacha Blanca, Chardonnay a Moscatel de Grano Menudo. Hlavní odrůdy pro výrobu červených vín jsou Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Graciano, další jsou Garnacha tinta, Mazuelo a Merlot. Vinice v různých podoblastech patřící jedné firmě mají tu výhodu, že hrozny na výrobu vína se používají z různých vinic, z různých podmínek a mísí se.
Bílá vína mají v této oblasti nejmenší produkci, vyrábějí se jak mladá, tak i zralá v sudu většinou z odrůdy Chardonnay. Mají zlatavou barvu, krémové aroma a charakter odrůdy,. vyrábějí se také sladká bílá vína z odrůdy Moscatel de Grano Menudo, což je tradiční odrůda, která znovu nabyla svého významu. Tato vína mají aroma medu, chu´t je příjemná, komplexní a svěží.
Růžová vína především z odrůdy Garnacha a někdy i jako cuvée, kdy jsou přidány i Tempranillo nebo Cabernet Sauvignon, mají malinovou barvu, jsou svěží, ovocná s charakterem červeného ovoce, vyváženou chuť s příjemnou lehkostí a ovocností.
Červená vína jsou vyráběná z hroznů sklizených v různých podoblastech. V serverních oblastech převažuje odrůda Tempranillo, vína zde mají charakter Atlantiku, aroma připomíná červené ovoce, jsou více svěží s pěknou kyselinkou. V jižněji položených podoblastech se pěstuje odrůda Garnacha, vína z této odrůdy mají ve vůni a chuti tóny černého zralého ovoce, jsou zakulacená, plná a harmonická. Vyskytuje se i Cabernet Sauvignon a Merlot, což jsou převzaté odrůdy. Nejlepší vína jsou ta, která kombinují tradiční španělské odrůdy s cizími.
Nejznámnější vinařská oblast v Katalánsku, leží na severovýchodě Španělska, kde se řeka Ebro vlévá do Středozemního moře, v provincii Barcelona mezi pohořím Sierra de Monserat a mořem.
Podnebí oblasti dává téměř ideální podmínky pro pěstování révy. Převládá zde mírné klima Středozemního moře, všeobecně teplé a vlhké s vysokou teplotou v letních měsících a studenými zimami s nebezpečím pozdních mrazů v jarním období.
Vinohrady leží v nadmořské výšce 400-600 m. Složení půdy je rozdílné, převládají půdy jílovité a písčité s dostatkem vápence, úrodné, hluboké, bohaté na organické látky a dobře zavlažované. Jsou zde tři vinařské podoblasti:
Bajo (Baix) Penedès leží blízko moře, je situováno podle pobřeží, je nejteplejší ze všech tří území, převládají půdy písčité, vinice jsou v nižší nadmořské výšce. Převažují odrůdy Monastrell, Malvasía, Garnacha, Cariňena, Merlot, Ull de Llebre (Tempranillo).
Central (Mitja) Penedès střední část území Penedésu, západně od Barcelony, je rovina, místy mírná pahorkatina.Podnebí je chladnější, převažují vápenité a jílovité půdy. Představuje hlavní území Cava, ale vyrábějí se tu i klasická vína. Z odrůd pro bílá vína, ale především pro cava se zde pěstují Xarello a Macabeo. Podmínky vyhovují i odrůdám pro červená vína jako je Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot a Monastrell. vinice se rozkládají od Sant Sadurní D’Anoia, což je také centrum výroby Cava, až k pohoří Sierra de Monserat.
Penedés Superior (Alt) je území ležící ve vnitrozemí s chladným podnebím, vinice jsou situovány na úpatí křídových kopců v nadmořské výšce až 800 m. Téměř všechna vyráběná vína jsou bílá. Tradiční odrůda je Parellada, která se dobře adaptuje v chladných zónách, zejména tam, kde je ranní chlad. Oblast vyhovuje i odrůdě Pinot Noir.
Oblast má celkem 26 080 ha a 156 bodegas. Všeobecně zde převažují odrůdy pro výrobu bílých vín Macabeo, Xarello a Parellada, další jsou Chardonnay, Riesling (Ryzlink), Gewürtztraminer (Tramín kořenný), Chenin Blanc, Moscatel de Alejandría. Pro červená vína se pěstují Garnacha, Merlot, Cariňena, Ull de Llebre (Tempranillo), Pinot Noir, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Syrah.
Vyrábějí se všechny kategorie vína, bílá, růžová i červená, jak jednoodrůdová, tak cuveé, buď jako mladá v případě bílých a růžových a někdy i červených vín, nebo zrajících v dubových sudech, což se týká především bílých vín z odrůdy Chardonnay a červených vín z odrůdy Tempranillo a Cabernet Sauvignon. Ta jsou tak dobrá, že patří k nejlepším ve Španělsku.
Mladá bílá vína vyráběná z odrůdy Macabeo, Xarello a Parellada se vyznačují ovocností lehkostí, jsou svěží a příjemná. V malé míře se vyrábějí z odrůdy Xarello a Macabeo také vína zralá v sudu. Odrůda Chardonnay je jinou kapitolou, je používána jak k výrobě mladých vín, tak především ke zrání v sudu.
Růžová vína jsou velmi moderní, jsou příjemná, v použití jsou univerzální. Vyrábějí se především z odrůd Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot.
Červená vína vyráběná jako mladá z hroznů původních španělských odrůd Garnacha a Tempranillo jsou lehká, svěží příjemná s tóny bylin, dobře se pijí. Vína zralá v sudu se většinou vyrábějí z cizích odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot nebo se kombinují s domácími odrůdami. Mají aroma dřeva a ovoce, pěknou intenzitu, v chuti jsou koncentrovaná a plná.
Leží ve středu Katalánska u města Manresa. Na jihu je pohoří Cordillera de Montserat, které odděluje tuto oblast od Penedèsu. Podnebí je středozemské, horské, srážky jsou 500-600 mm za rok, půdy jsou jílovité a písčité a jílovito písčité. Má 550 ha vinic a 10 bodegas. V roce 1987 bylo započato s renovací vinic. Bílé odrůdy jsou Macabeo, Picapol, Parellada, Chardonnay, červené odrůdy jsou Sumoll, Ull de Llebre, Merlot, Cabernet Sauvignon, Garnacha. Bílá vína jsou jiná než v Penedésu, jsou mladá, ovocná, vyrobená moderní technologií.
Růžová vína se převážně vyrábějí z odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot, mají růžově malinovou barvu, jsou čistá a ovocná.
Červená vína mají třešňově granátovou barvu, jsou svěží, se zvýrazněným charakterem odrůdy zejména u vín vyrobených z odrůdy Cabernet Sauvignon.
Tato mladá oblast v provincii Barcelona, s nepříliš výjimečnými víny v minulosti se velmi rychle rozvíjí. Začalo se pracovat s odrůdou Picapol (což je španělské jméno pro francouzskou odrůdu Piquepoul) u bílých vín a Cabernet Sauvignon u červených.
Je druhou vinařskou oblastí, které bylo uděleno ocenění D.O.Ca a to v roce 2000, je situována v provincii Tarragona. Vinice jsou rozmístěny i ve svažitém terénu, na terasovitých pozemcích, doslova na skalách, kde vinná réva tvoří hluboký silný kořenový systém, aby rostliny našly vodu a živiny. Výrobci postupně přešli na profesionální výrobu kvalitních vín v malém množství a zavedli kapilární zavlažování u odrůdy Cabernet Sauvignon. Půdy jsou vulkanické, s vysokým obsahem minerálních látek, terasovité a svažité. Podnebí je středozemní mírné a suché, srážky v létě jsou prospěšné pro vinice. Srážky jsou 500-600 mm ročně. Odrůdy pro bílá vína jsou Macabeo, Garnacha Blanca a Pedro Ximénez, pro červená vína Cariñena, Garnacha, Garnacha Peluda a Cabernet Sauvignon. Oblast má 1 767 ha a 85 bodegas.
Bílá vína vyráběná z odrůd Macabeo, Garnacha Blanca mají nažloutlou barvu, aroma ovoce a horských rostlin, v chuti je středozemní charakter, jsou vysoce jakostní, kvalitní s tóny lesa.
Růžová vína nejsou obvyklá, teplota, ve které hrozny dozrávají většinou nevyhovuje výrobě těchto vín, jsou však, pokud se vyrábějí příjemná, jakostní a chutná s vůní zralého ovoce, “ohnivá”.
Červená vína jsou v této oblasti skvělá, vyrábějí se z odrůdy Garnacha a Cariñena v kombinací s cizími odrůdami. Mají třešňovou barvu, nejlepší vína nabízejí komplexnost s tóny zralého ovoce, s vůní břidlicové půdy a minerálními tóny, v chuti je charakter odrůdy, jsou dobře strukturovaná, potentní, masitá s pěknou kyselinkou, tříslovinou a jsou perzistentní.
Sladká vína jsou tradiční, mají aroma mandlí s tóny horských rostlin, v chuti jsou vyvážená, “ohnivá”, chutná s dobrou oxidativní evolucí a velmi kvalitní. Jsou velmi moderní, mají třešňově zastřenou barvu, aroma čerstvého ovoce, s tóny zakouřenosti díky zrání v dubovém sudu.
Tradice výroby v této oblasti je 800 let, vinice jsou vysoko v horách a vína mají dlouhý život. Patří k nejdražším ve Španělsku.
Leží v jižní části západního pobřeží Galicie v provincii Pontevedra, povětšinou nedotčené negativními vlivy civilizace. Ría znamená záliv, neboli ústí řeky do moře. Tyto fjordy jsou obklopeny rybářskými vesnicemi pod horami, ”a my jsme tváří v tvář úžasnému západu slunce na druhé straně Atlantiku” což podtrhuje krásu již tak jedné z nejkrásnějších krajin ve Španělsku. Zahrnuje pět subzón (podoblastí), má 3 679 ha vinic a 204 bodegas (sklepů). Val de Salnés je historická subzóna, kde se pěstují a vyrábějí bílá vína z odrůdy Albariño. Centrem je městečko Cambados, proslulé bílým vínem a dlážděným náměstím s pěknými středověkými domy a vlastním horopisem, je to nejrovnější část území široko daleko.
Condado do Tea je subzóna v jižní části provincie na sever od řeky Miño, typická je zde hornatá krajina, pěstují se odrůdy Albariño a Treixadura.
O Rosal na jihu provincie, při ústí řeky Miño do moře má extrémní podmínky, nejvyšší teploty a úrodné půdy. Vyrábějí se zde bílá vína z odrůd Albariño a Loureira. Soutamayor blízko řeky Verdugo, 10 km od Pontevedra, zahrnuje pouze jednu vinařskou vesnici a vyrábějí se zde bílá vína z odrůdy Albariño.
Ribeira de Ulla je nová subzóna kolem údolí v povodí řeky Ulla, kde vyrábějí převážně červená vína. Klima tohoto regionu je atlantické, oceánské s mírnými teplotami, s výrazným vlivem moře, vysokými srážkami průměrně 1600 mm ročně a vysokou vzdušnou vlhkostí. Půdy jsou převážně písčité, dobře propustné s žulovitým podložím, což má pozitivní vliv na lehkou aciditu bílých vín. Odrůdy pěstované pro bílá vína jsou hlavně Albariño, Loureiro, Treixedura a Caiño blanco. O původ odrůdy Albariño se zasloužili cisterciáští mniši když ve 12. století od Rýna a Mosely přinesli sazenice. Vína z odrůdy Albariño jsou delikátní, svěží a téměř broskvová s lehkou kyselinkou, jiskřivá, na patře úplně suchá. Nejlepší bílá vína ve Španělsku pocházejí z této oblasti a také z oblasti Rueda. Barva vín je většinou nažloutlá nebo žlutozelená s excelentní intenzitou vůně bylin a květů, někdy připomíná i zralá jablka a mátu, v chuti bývají komplexní a elegantní. Měkčí vína s nižší kyselostí vyráběná z hroznů odrůd Treixadura a Loureira jsou relativně svěží, jiskřivá a suchá. Pro výrobu červených vín se používají odrůdy Caiño tinto, Espadeiro, Loureira tinta a Sousón. Výroba červených vín není důležitá, vyrábějí se v malém množství. Protože je rybaření nejstarší průmysl v tomto regionu, jsou zdejší vína velmi přirozeným a samozřejmým doplňkem k mořským jídlům jakéhokoliv druhu.
Leží v Kastilie a León na obou březích řeky Duero, na odlehlých náhorních planinách v provinciích Burgos, Valladolid, Segovia a Soria. Klima je zde kontinentální s lehkým vlivem Atlantiku. Zimy chladné a léta horká, teploty jsou výrazně rozdílné mezi dnem a nocí, což podporuje dobré zrání hroznů s vynikající excelentní aciditou. Důležitý je i silný vítr vanoucí přes pláně v chladných zimách. Třebaže je léto horké, je zde nebezpečí předčasných podzimních mrazů a sezóna dozrávání je někdy velmi krátká, především pro odrůdu Cabernet Sauvignon, ale i pro Tempranillo. Jinak chladný podzim dává ideální podmínky pro fermentaci díky nízké teplotě, kdy je dosažena intenzita ovocnosti, pro kterou jsou vína slavná. Typy půdy jsou zde různé, na východě aluviální s pískem, jílem a vysokým obsahem vápence, na severu ve vyšších polohách je křída, což způsobuje, že vína jsou lehčí a měkčí. Na západě, kde je méně křídy a vápence jsou vína hlubší, plnější a mají temnější barvu.
Vyrábějí se zde převážně vína červená a růžová, zejména z odrůdy Tinto Fino (synonymum pro Tempranillo, používá se i název Tinta del País), která reprezentuje (min. 85% v každém víně patřícímu k denominaci), doplňuje jí Cabernet Sauvignon. Některá vína zrají v sudech za podmínek, které stanoví zdejší přísnější zákon a doporučení pro jednotlivé kategorie zralosti – Crianza, Reserva a Gran Reserva. Doba zrání zde musí být delší, aby mohlo být víno označeno příslušným zařazením. Ribera del Duero je dnes nejvyhledávanějším a také vysoko hodnoceným regionem nejen ve Španělsku ale i v zahraničí. Jsou to aromatická, plná vína s potřebnou jemností a delikátností vyráběná z odrůdy Tinto Fino, ale i lehčí vyzrálá vína, která jsou zajímavá pro znalce a sběratele vína. Stejné delikátní aroma najdeme i v růžových vínech. Crianza má stálou eleganci s typickou kořenitostí připomínající starší vína a to i proto, že mají kvalitu jako Reservy v jiných oblastech. Odrůdy jsou pro bílá vína Albillo a pro červená Tinta del País (Tinto Fino = Tempranillo), Garnacha, Cabernet Sauvignon, Merlot a Malbec.
Oblast má 20 905 ha a 250 bodegas. Pro kvalitu a charakter vína je důležité zrání v malém dřevěném sudu a přítomnost třísloviny. Označení D.O. vzniklo v roce 1980 a definitivně bylo přiděleno ministerským dokumentem v roce 1982. Je přiděleno pouze pro červená a růžová vína. Očekává se, že v nejbližší době bude přiděleno uznání jakosti D.O.Ca.
Růžová vína mají barvu cibulové slupky, jsou ovocná a chutná, v některých případech mají vysoký obsah alkoholu a jsou těžká.
Červená vína jsou excelentní, vyrobená převážně z odrůdy Tinta del País, barva je intenzivní třešňová. Má charakteristické aroma zralého ovoce s velkým a kůry. Mladá vína mají tóny venkova. Vína zralá v dubových sudech jsou potentní, zakulacená a elegantní. Výrazná tříslovina a struktura. Na patře jsou potentní, mají tělo a vyváženost mezi alkoholem a aciditou.
Leží na jihozápadě Španělska, má 6 podoblastí, dříve pod označením Vino de la Tierra – Cañamero, Montánchez, Ribera Alta, Ribera Baja, Mentanegra, Tierra de Barros.
Oblast má celkem 26 000 ha a 63 bodegas. Odrůdy pro bílá vína se zde pěstují Alarije, Borba, Cayetana Blanca, Pardina, Macabeo, Chardonnay, Chelva, Malvar, Parellada, Pedro Ximénez, Verdejo, Eva, Cigüente, Perruno, Moscatel a Sauvignon Blanc. Z modrých to jsou, Garnacha, Tempranillo, Bobal, Cabernet Sauvignon, Graciano, Mazuelo, Merlot, Monastrell, Syrah, Pinot Noir a Jaén.
Bílá vína jsou rozdílná podle toho, z které podoblasti pochází, mají středozemní charakter, aroma horských rostlin, lesního podrostu, v chuti jsou jemná, ale často perzistentní a velmi chutná.
Růžová vína jsou moderní s nádechem malin, jsou vřelá, velmi ovocná a mají vysoký obsah alkoholu.
Červená vína jsou potentní, vřelá, jemná se sladkou tříslovinou a s tóny pryskyřice pokud jsou vyrobená z odrůdy Tempranillo. U vín z odrůdy Garnacha je nádech slunce, charakter odrůdy a zralost.
Oblast je situována na jihu největší provincie Lugo, podél řeky Miño a Sil, má 1250 ha vinic, 89 vinařství a zahrnuje 17 vinařských obcí. Statut denominace byl udělenen v roce 1995.
Vinice jsou v různých nadmořských výškách 400-500 m na svazích, hlavně v blízkosti řek, orientovány na jihovýchod. Podnebí je kontinentálním v údolí řeky Sil a atlantické u řeky Miño, je zde méně deště. Půdy jsou kamenité a naplaveniny, propustné s vyšší kyselostí.
Pro výrobu bílého vína se pěstují odrůdy Albariño, Loureira, Treixadura, Godello, Doña Blanca, Torontés. Vína z odrůdy Albariño mají žlutozelenou barvu, aroma a chuť s charakterem ovoce, které jsou vlastní této odrůdě. Odrůda Godello je svěžejší než v oblasti Valdeoras a také je sušší. Pro červená vína se používají odrůdy Mouraton (synonymum Negreda), Garnacha tintarera. Mencía je červená odrůda charakteristická pro tuto oblast, má granátově červenou barvu, aroma je svěží a výrazné. V chuti je víno ovocné a suché. Podoblasti jsou Amandi, Chantada, Quroga – Bibei, Ribeiras do Miño, Ribeira do Sil.
Nejlepší vinohrady jsou v údolích řek. Povoleno je zde 12 odrůd. Rozvoj oblasti je velmi rychlý, vína však nejsou příliš známá mimo region. Nejlepší vína jsou z odrůdy Albariňo, upoutávají svojí jiskřivostí, delikátností a svěžestí. Čevená vína z odrůdy Mencía jsou lehká, ovocná a delikátní.
Rioja D.O.Ca má okolo 63 592 ha vinic a 1 203 bodegas (sklepů), které v současné době tvoří region Denominacion de Origen Calificada Rioja a jsou situovány v autonomních oblastech La Rioja, Baskicko a Navarra. Rioja je charakteristická tím, že se odlišuje od ostatních vinařských oblastí označením, které vyjadřuje uznání za dosažený výsledek pečlivého procesu výběru hroznů v jednotlivých dílčích zónách, čímž vznikají různé typy vín. Rozdílnost půdy a podnebí vede proto k rozdělení oblasti do tří podoblastí.
Podoblast Rioja Alta s atlantickým podnebím, vína jsou charakteristická svojí střední intenzitou, jsou plná, mají vysokou kyselost, jsou vhodná pro zrání v sudu.
Rioja Alavesa s atlantickým i kontinentálním podnebím, vína jsou především červená, střední síly, a výrazné kyselosti a jsou vhodná pro okamžitou spotřebu (jde vesměs o mladá vína podstupující speciální maceraci), ale také pro zrání v sudech.
Rioja Baja s kontinentálním podnebím, červená a růžová vína jsou s vyšším extraktem a alkoholem.
Přírodní region oblasti Rioja má různé druhy půd a rozdílné klimatické podmínky, což napomáhá vytvářet rozdílný charakter vín, umožňuje jejich ”scelování” a vytváří jejich zvláštní přirozenost a ojedinělost. Krajina v oblasti Rioja se svažuje od západu k východu a podnebí se stává svěžejší a teplejší, díky středozemnímu vlivu. Terén je nejprve terasovitý a svažitý s malými parcelami, v okolí řek jsou naplaveniny a velké parcely. Rozdílnost typů půd neznamená rozdíl v kvalitě vyrobených vín. Vína jsou vyráběna z pečlivě vybraných hroznů z různých podoblastí.
Pokud jde o historii, výroba vína měla ve středověku silné pouto s životem klášterů. Mniši byli první, kdo pěstovali a rozšiřovali pěstování vinné révy a výrobu vína, Rioja není výjimkou. První dokument, který se vztahuje na zabezpečení kvality vína se datuje kolem roku 1650. V roce 1977 byla založena ”Real Sociedad Económica do Cosecheros do Rioja” (Královská ekonomická společnost výrobců vín v oblasti Rioja) pro podporu pěstování vína a výrobců vína a komerční rozvoj oblasti. V roce 1902 byl vydán královský dekret, který vyhlásil a definoval ”Origen”, původ z Rioja.
O vytvoření ”Consejo Regulador” bylo rozhodnuto v roce 1926 . Posláním tohoto rozhodnutí bylo vyměřit hranice určených regionů pro označení ”originál”, ISSUE, vydání pečetě jakosti a doporučení množství hroznů pro výrobu tak, aby výrobek – víno, mohlo mít označení Rioja. Funkce Consejo Regulador byla oficiálně ustanovena až v roce 1953. Od roku 1970 dává tento úřad záruku za původ a kvalitu a je odpovědný za dohled D.O. a stanoví používání odrůd a jejich rozsah. Ministerské nařízení z roku 1991 stanovilo kategorii Calificada = vhodný, kvalitní, jakostní, pro Rioja, jako první a dnes již ne jedinou vinařskou oblast ve Španělsku.
Leží na dolním toku řeky Duero mezi městy Salamanca, Valladolid a Avila. Vinohrady jsou malé a roztříštěné. Půda je bohatá na železo s trochou vápence, jílovitá nebo písčitá s dobrou prostupností a svým složením umožňuje excelentní a vyváženou kyselost vyráběných vín. Klima je drsné, s malými srážkami, nevlídnými zimami a teplými léty.
Označení D.O. je od roku 1980, je to nejstarší D.O. v oblasti Kastilie a León. Tradičně Rueda vyrábí “rancio” (stará) vína pro severní průmyslová města. Je vyhlášená bílými víny. Hlavní odrůdy jsou Verdejo, Viura a Sauvignon Blanc. Vyrábějí se především bílá vína, která jsou slavná. Odrůda Verdejo je nejdůležitější bílá odrůda ve Španělsku. Oblast má 9 944 ha vinic a 54 bodegas. V povodí řeky Duero je klima kontinentální a vinice jsou v nadmořské výšce 600-700 m, v Segovii na odlehlých náhorních plošinách až 800 m. Rueda se člení na čtyři podoblasti.
Název znamená, literárně řečeno, “pod horami”. Vinice a vinařství této oblasti jsou na severu Aragonie v okolí měst Barbastro a Monzon v provincii Huesca, na svazích Pyrenejí, doslova v horách. Krajina je drsná, žulová, ale velmi kultivovaná, uspořádaná, upravená. Vinohrady jsou v nadmořské výšce až 900 m. Srážky jsou kolem 500 mm ročně a důležité jsou především zimní srážky, protože léto je zde nebezpečně horké a suché. Půda je jílovitá, bohatá na vápník, který má dobrý vliv na sklizeň hroznů i jejích kvalitu.
Oblast zahrnuje 43 vinařských obcí, má 4 737 ha vinic a 32 bodegas. Vinice jsou velmi malé a roztříštěné. Produkce je limitovaná a vyrobená vína jsou nesmírně zajímavá, některá vína bývají vysoce oceňována. Mimo místních původních tradičních odrůd se pěstují i převzaté zahraniční odrůdy jako je Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Chenin Blanc, Gewürtztraminer. Domácí tradiční odrůdy představují především původní španělské odrůdy jako Tempranillo, Moristel, Garnacha, Viura (Macabeo) a Alcañon. Vína se vyrábějí buď pouze z jedné odrůdy (jednoodrůdová) nebo se odrůdy scelují a tvoří se cuvée.
Tradiční bílá bína z odrůdy Macabeo jsou vesměs mladá vína, mají nažloutlou barvu, jsou ovocná, svěží a příjemně se pijí. V jedinečných případech existuje Macabeo jako pozdní sběr (Vendimia tardía), což je u této odrůdy výjimečné. Je to pak mimořádné, skvělé víno.
Hlavní odrůdou pro výrobu bílých vín je Chardonnay, ze které se vyrábějí jak mladá vína, tak i vína zrající v dubových sudech. Mají výrazné aroma s charakterem odrůdy, jsou příjemná v chuti a vyvážená.
Růžová vína vyrobená z původních i převzatých odrůd jsou moderní, univerzálně použitelná, jejich barva je malinová s intenzivní ovocností v aroma i chuti., jsou lehká svěží a dobře se pijí.
Červená vína, tradičně vyráběná z odrůdy Moristel a Parraleta jsou mladá vína mající excelentní ovocný charakter a jsou komplexní. Jednoodrůdová vína vyráběná z hroznů odrůdy Cabernet Sauvignon a Merlot většinou zrají v sudech, mají charakter odrůdy zvýrazněné zráním, silné a výrazné aroma, v chuti jsou dobře strukturovaná.
Toro leží na severní straně údolí řeky Duero v provincii Zamora. Klima je zde kontinentální s velmi dlouhými mrazivými zimami a krátkými ne příliš horkými léty. Půda je středně hluboká a písčitá. Vinohrady se zavlažují v létě a na podzim, kdy jsou vysoké denní teploty. Časté mlhy mají pozitivní vliv na vinice a na vyzrávání hroznů.
Oblast proslavila nejsilnější a nejohnivější červená vína z hroznů odrůdy s názvem Tinta de Toro, která se podobá odrůdě Tempranillo. Má však vlastní charakteristiku a vlastní osobitost. Označení D.O. získala oblast v roce 1983. Charakteristická jsou zde vína červená, plná a bohatá s obsahem alkoholu až 13%. Často procházejí zráním v dubových sudech, jsou vhodná i na uložení. Odrůdy pro výrobu červených vín jsou Tinta de Toro a Garnacha, pro výrobu bílých vín se používá hlavně Malvasia, ale i Verdejo. Jsou vesměs suchá, ale také polosuchá a v poslední době se vyrábějí prvotřídní dezertní vína. Růžová se vyrábějí z odrůdy Garnacha, zvýrazněná jsou odrůdou Tinta de Toro.
Je zde 5 869 ha vinic a 48 bodegas. Bílá vína vyrobená především z odrůdy Malvasía jsou světle žlutá až nazelenalá, v aroma se objevují venkovské tóny a v chuti hořkost.
Růžová vína se vyrábějí z odrůd Tinta de Toro a Garnacha, jak jednoodrůdová, tak i coupage. Barva je narůžovělá, aroma červeného zralého ovoce, v chuti jsou masitá a ovocná.
Červená vína jsou charakteristická v tomto regionu, převažuje odrůda Tinta de Toro, mají vyšší obsah alkoholu 13% a více, příjemné kyselinky. Mladá vína mají temnou třešňovou barvu s tóny fialky. V aroma je pěkná intenzita s dlouhou perzistencí. Vína zralá v sudu spojují aroma zralého ovoce s tóny dřeva a masitostí v chuti.
Oblast je situována v provincii Ourense, v jihovýchodní části Galicie na hranici s Kastilií a León. Výrobci se sdružují v bodegas, jsou to malé firmy, ale většinou dobře technologicky vybavené.
Vinice v nadmořské výšce 300 m, s klimatem sušším než na západě, mají dobré podmínky pro pěstování vína a rozvoj vinařství. Je zde 1165 ha vinic a 46 vinařství, hlavní vinařská městečka jsou O Barco, A Rua a Villamartin. Další vinařské obce jsou Laurouco, Pelin, O Bola, Rubia, Carballeda de Valdeoras. Klimatické podmínky celkově ovlivňuje řeka Sil.
Odrůdy pro výrobu bílých vín jsou Godello, Doña Blanca, Palomino, pro červená Mencía, Merenzao, Albarello, Tempranillo, Grao Negro, Alicante. Bílá vína, především vyrobená z odrůdy Godello nabízejí vysokou kvalitu, mají nažloutlou nebo žlutě zlatavou barvu, aroma není příliš intenzivní, má tóny květin, chuť je charakteristická a příjemná s excelentní kyselostí. Červená vína se vyrábějí především z odrůdy Mencía mají tzv. atlantický charakter, jsou mladá, v chuti suchá a ovocná.
Mimo Galicii a Kastilii a León nejsou tato vína známá, jde o malou produkci mladých vín, která jsou populární jako nápoj sám o sobě. Vhodná jsou i k jídlu, především vepřovému masu a rybám z místních zdrojů. Tato oblast stále čeká na svůj pravý čas, na využití svého potenciálu.
Leží mezi Alicante a Jumillou na severu Murcie. Vznikají zde vína s vlastní identitou a jsou vyráběna vína klasická, mladá, ale i zrající v barikových sudech.
Podnebí kontinentálního typu s teplými léty a studenými zimami, se srážkami 320 mm ročně a hnědozemní a vápenité půdy s dobrou propustností, dávají dobré podmínky pro vinohrady situované většinou v nadmořské výšce 750 m.
Z odrůd pro bílá vína se pěstují zejména Merseguera, dále Macabeo a Airén. Pro červená vína je tu především odrůda Monastrell, které se zde nejlépe daří, ale s pomocí dobrého zavlažování se uplatňují i Tempranillo a Garnacha. Největší firmy experimentují s odrůdami Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah. Oblast má 7 320 ha vinic a 11 bodegas.
Bílá vína se prezentují nažloutlou barvou, ovocností, intenzitou, jsou aromatická a v chuti je příjemná kyselinka. Excelentní výsledky jsou dosahovány scelováním bílých odrůd Merseguera, Macabeo a Airén.
Růžová vína nejsou pro tuto oblast typická, ale pokud se vyrábějí, jsou to suchá vína typu clarete s čistou vůní a chutí po višních, a nejlepší z nich nabízejí výjimečnou ovocnost a svěžest. Jsou to moderní, velmi příjemná vína. Červená vína jsou typická svojí plností, mají v případě”double pasta” až inkoustově červenou tmavou barvu. U klasických vín vyráběných z odrůdy Monastrell fialově červenou nebo třešňově granátovou barvu, aroma zralého ovoce a masitá, jemná, plná chuť vytváří jejich kulatost a harmonický dojem. Prodávají se většinou mladá, ale i zde stoupá výroba zralých vín.